GoLd BASKeT <<>> سبد طلایی

هرچه درمورد بسکتبال و لیگ های آن کامل ترین وبلاگ بسکتبال

GoLd BASKeT <<>> سبد طلایی

هرچه درمورد بسکتبال و لیگ های آن کامل ترین وبلاگ بسکتبال

مدیریت در داوری

  یکی از عوامل مؤثر در مدیریت بازی توسط داوران، رفتار و کردار اونها در برابر بازیکنان، مربیان و غیره است. اگر بسکتبال بازی و یا حتی تماشا کرده باشین حتما شما هم برخوردهای متفاوت داوران در سطوح مختلف رو دیدین که سعی می کنن از دید خودشون به بهترین نحو شرایط مختلف رو مدیریت کنن. البته اینکه در این زمینه تا چه حد موفق هستن، موضوعیه که حتما باید بررسی بشه. متاسفانه بعضی مواقع این اتفاق نمیفته و بهمین دلیل هم اشتباهات داوران در برقراری ارتباط تکرار و بعضا بدتر و بدتر میشن.  

  

مثلا خیلی از داوران علاقمندن که به مربیان معترض بگن: "شما مربیگری کنین، من هم داوری می کنم"! یا صحبتهائی از این قبیل که باعث چالش بیشتر میشن، مثل: "بشین!"، "برگردین به منطقه نیکمت تیمتون!"، "شما نمیخواد داوری کنین!". 

 آقای تام لوپز، مدیر انجمن داوران بسکتبال دانشگاههای ایالات متحده و مدرس انجمن بین المللی داوران مورد تایید، معتقده که این نوع گفتار فضا رو برای مجادله بیشتر، باز می کنه، مثلا مربی هم جواب می ده: " شما کارتوشروع کن تا منم به کار خودم برسم"!!!!  

 این نوع گفتار بلافاصله باعث ایجاد مانع در برقرای ارتباطات میشن و با نقش خصمانه ای که بازی میکنن، احتمالا مسابقه دشواری رو برای داور بوجود خواهند آورد. 

 حتی حرکات بدنی داور هم می تونن تحریک آمیز باشن، مثل: خیره نگاه کردن، دست به کمر زدن، اشاره تهدید آمیز و رفتاری از این قبیل.  

آقای لوپز توصیه می کنه که داوران جوانتر با استفاده از تجربیات داوران با سابقه و همینطور بررسی رفتار خودشون عملکردشون رو ارزیابی و تصحیح کنن. در ادامه می تونین نمونه هائی از تجربیات ایشون رو مطالعه کنین: 

 داوران باید در طول زمان بازی انتظار انتقاد از جانب بازیکنان و مربیان رو داشته باشن و با این مساله برخورد شخصی نکنن. برای مواجهه با این موقعیت ها تکنیکهای متعددی به داوران توصیه میشن: 

 - پس از نمایش علامت بلافاصله به موقعیت تعیین شده حرکت کنین،  

- در چنین موقعیتهائی همیشه پاسخگو باشین نه سئوال کننده و آغازگر مجادله، 

 - لازم نیست که به هر صحبتی پاسخ بدین اما اگر مربی سئوالی داشت قبل از اینکه چیزی بگین به او اجازه صحبت کردن بدین، 

 - همیشه بر اوضاع و خودتون تسلط داشته باشین و با توجه به حرکات بدنی خودتون با صدائی آرام و هوشیار صحبت کنین، 

 - اگر با مربی صحبت می کنین اجازه ندین شخص دیگری صدای شما رو بشنوه، 

 - اگر قضاوت شما مورد انتقاد و سئوال قرار گرفت، ساده و بدون حاشیه پاسخ بدین. مثل: "از زاویه من کاملا درست بود"، "همه فکر می کنن خودشون درست می گن ولی برای اطمینان باید فیلم بازی رو نگاه کنیم"،  

- بلوف نزنین، دردی رو دوا نمیکنه! - در صورتیکه سئوالی مطرح شد و یا نیاز به توضیح بود مربی یا بازیکن رو نادیده نگیرین. خیلی از اوقات یک جواب یا توضیح کوتاه و صادقانه کمک فراوانی به اعتبار شما می کنه.  

- اگر تمام این کارها فایده نداشت و مربی یا بازیکن قابل کنترل نبودن، وقت حرف زدن تمام شده و سوت خودتون رو بصدا در بیارین!  

- حتی کم تجربه ترین داوران هم می دونن که قانونا این اختیار رو دارن که در صورت نیاز از خطای فنی برای کنترل اعتراضات استفاده کنن اما قصد و روح اعمال خطای فنی اینست که در صورت نیاز باید بعنوان آخرین راه چاره جهت برقرای نظم انجام بشه تا مسابقه به روال جوانمردانه و منصفانه خودش ادامه بده.  

 

منبع مورد استفاده: FIBA Assist  

 

 

اگه خوشتون اومد نظر یادتون نره!!!!!!!

فضاسازی 3!

 بعد از دو مثالی که قبلا در مورد فضاسازی براتون نوشتم حالا برای تعمیم بیشتر، یک بازیکن پیرامونی دیگه به بازیکنان حمله اضافه می کنیم تا ببینیم موقعیت این بازیکن با توجه به بازیکنی که از wing نفوذ می کنه چطور باید بشه. 

  در هر دو دیاگرام بالا، بازیکن پست 1 می تونه بسته به جهت نفوذ پست 2 ، از این بازیکن دور یا به او نزدیک بشه و یا بسمت سبد برش کنه (که البته این انتخاب در دیاگرامها نمایش داده نشده). مسلما موقعیت سایر بازیکنان و فاصله از اونها در تصمیم بازیکن پست 1 بسیار حائز اهمیته. بطور مثال در تصویر پائینی، اگر پست 1 به سمت نفوذکننده حرکت کنه و پست 5 هم به بالا حرکت کنه، فاصله اونها خیلی کم میشه و این با اصل فضاسازی مغایرت داره. همینطور باید مساله زمان بندی در این حرکات رعایت بشه که بحث مفصل دیگری رو میطلبه. برای همین شاید لازم باشه قانون دیگری برای حرکت پست 5 تعریف بشه. حالا بعنوان مربی شما باید برای تعریف یک سیستم جامع با در نظر گرفتن موقعیت سایر بازیکنان، یک قاعده کلی و البته قابل فهم برای جابجائی بازیکنان نسبت به حرکت هم تیمی با و یا بدون توپشون تعریف کنید.

باز هم فضاسازی

باز هم فضاسازی  

مجددا یک مثال از فضاسازی در زمان نفوذ بازیکنان پیرامونی براتون ذکر می کنم.

در مثال قبلی بازیکن مستقر در wing بسمت خط انتهایی نفوذ کرد در شرایطی که پست پایین همان طرف توسط پست 5 اشغال شده بود. حالا در نظر بگیرین که بازیکن پست 2 بسمت مرکز زمین نفوذ کنه، در این شرایط بازیکن پست پایین (5) با جدا شدن از یار مدافعش (X5) به حوالی یکی از مناطقی که در تصویر زیر با رنگ زرد مشخص شدن حرکت می کنه.
نکته قابل ذکر در این دو مثال اینه که اگر بازیکن 5 قابلیت شوت زدن از فاصله های دورتر یا همون مناطقی که مشخص شده رو نداشته باشه، عملا این حرکات ارزش خودشون رو از دست میدن و بازیکن مدافع (X5) بدون اینکه احساس حطر کنه با درصد ریسک کمی می تونه به دفاع از نفوذ کننده بپردازه.

فضاسازی

فضاسازی  

حتما در مورد اهمیت فضاسازی در حمله خیلی شنیدین و میدونین که این مهارت انفرادی/گروهی از اهمیت بسیار زیادی برخورداره.

اما متاسفانه در بسکتبال کشور ما این موضوع، خصوصا در رده های سنی پایه، قدری مورد غفلت قرار گرفته. بنابراین تصمیم گرفتم بعنوان یکی از موضوعات مهم از این به بعد این سرفصل رو بیشتر توضیح بدم.

برای اینکه شاید تصویر بهتری از فضاسازی داشته باشین یک مثال براتون ذکر می کنم.

این مثال در دیاگرام زیر هم براتون نمایش داده شده.

یکی از مهمترین جنبه های فضاسازی حرکت بر اساس حرکت سایر بازیکنان بطور ویژه در زمان نفوذ اونهاست. بطوریکه برای هر دو بازیکن و البته برای سایر بازیکنان هم شرایط مناسب از نظر حمله ای فراهم بشه.

در مثال زیر بازیکن نفوذکننده (2) از منطقه wing به سمت خط انتهائی دریبل می زنه و بهمین دلیل بازیکنی که در پست پایین همون سمت مستقر شده (5) با حرکت به سمت منطقه Elbow ضمن اینکه مسیر رو برای هم تیمیش باز می کنه، خودش رو به فضای خالی و مناسب می رسونه و بازیکنی که او رو دفاع می کنه
(X5)
برای کمک به دفاع (X2) در پست پائین جا میمونه.

این حرکت در بالاترین سطح مسابقات بسکتبال هم دیده میشه.

 

البته برای مجموعه این حرکات قوانینی تعریف میشه که حرکات 5 نفره در اونها لحاظ شدن.  

 

 

این فقط نمونه ای از فضاسازی 2 نفره بود. در این مورد بیشتر خواهم نوشت.